Voor: pedagogisch coaches en aandachtsfunctionarissen
Langdurige of hevige stress is voor niemand fijn. Bij jonge kinderen kan dit zelfs schade veroorzaken omdat hun lichaam en brein nog volop in ontwikkeling zijn. Een kinderdagverblijf dat stress-sensitief werkt, heeft oog voor de effecten van deze gevolgen van stress en zorgt voor een veilige plek voor alle kinderen, in het bijzonder voor kinderen die thuis veel stress meemaken. Augeo Foundation ontwikkelde een nieuw leerpakket ‘Veerkracht versterken door stress-sensitief werken in de kinderopvang’. Dit pakket biedt een organisatiehandleiding, een e-learning en trainersmaterialen om een omgeving te creëren waarin zowel de kinderen als de ouders zich veilig en gesteund voelen.
Inhoudsdeskundige Edith Geurts gaan in op:
- Wat is stress-sensitief werken precies?
- Waarom is stress-sensitief werken belangrijk?
- Hoe is dit leerpakket ontstaan?
- Korte toelichting van het leerpakket: organisatiehandleiding, e-learning , en extra aandacht voor de trainersmaterialen.
- Hoe kan je pedagogisch medewerkers goed ondersteunen in het stress-sensitief werken?
- Wat komt er kijken bij de implementatie en hoe werk je hierin goed samen met het management/directie?
Wat wil jij (nog meer) weten over dit onderwerp, of waar zou wat jou betreft de nadruk op mogen liggen? Stel je vraag in het blok hieronder.
Meer informatie over het leerpakket vind je op onze website.
Op dinsdag 15 april is er een webinar over ditzelfde onderwerp maar dan bedoeld voor managers, beleidsmedewerkers en locatiemanagers.
We proberen alle vragen aan de orde te laten komen tijdens het webinar.

Augeo Foundation heeft het leerpakket ‘Veerkracht versterken door stress-sensitief werken in de kinderopvang’ ontwikkeld. Het is bedoeld voor professionals en managers die werken op een kinderdagverblijf met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het pakket bestaat uit:
- E-learning 'Kinderopvang: Veerkracht versterken door stress-sensitief werken'
- Trainersmaterialen
- Organisatiehandleiding
Tijdens het webinar gaat Edith o.a. in op de toegevoegde waarde van dit leerpakket.
Werken met jongeren is misschien wel het leukste wat er is! Voor jongeren zelf kan deze levensfase best spannend zijn. Ze zijn vaak op zoek naar hun identiteit, hormonen gieren door hun lijf, ze hebben te maken met (soms hoge) verwachtingen van anderen bijvoorbeeld op school. Als ze dan ook nog te maken hebben met ingrijpende ervaringen dan kunnen ze wel wat steun of hulp gebruiken van een professional.
Dit webinar geeft uitleg door experts én de deelnemers bespreken met elkaar een korte opdracht in break-out rooms.
Saskia Boogert en Loes Amelsvoort, beiden als schoolpsycholoog verbonden aan Kennis en Expertise Centrum van Koraal Onderwijs (KEC), bespreken in een video-interview vragen als:
- Hoe onderscheid je ‘normaal’ pubergedrag van pubergedrag veroorzaakt door ingrijpende jeugdervaringen?
- Wat gebeurt er in het brein van een puber als ze te maken hebben met veel stress?
- Waar moet je rekening mee houden als professional in je werk met jongeren die nare dingen hebben meegemaakt?
- Waarin zijn leeftijdsgenoten belangrijk voor de jongeren
- Wat (en hoe) kun je jongeren meegeven om met veerkracht en psycho-educatie aan de slag te gaan?
Bij dit werksessie-webinar gaan we ook kort uiteen in breakout-rooms om met elkaar een opdracht te bespreken aan de hand van het video-interview. In iedere breakout-room is een gespreksleider vanuit Augeo Foundation aanwezig.
Na dit webinar:
- Heb je meer inzicht in wat helpt bij jongeren om veerkrachtig te functioneren.
- Heb je nagedacht over hoe je veerkracht zelf kan inzetten.
- Krijg je een overzicht van handige materialen en informatie over dit onderwerp.
Dit webinar sluit aan bij het thema 'Jongeren met ingrijpende jeugdervaringen' waar we de komende weken extra veel aandacht aan besteden op dit channel 'Veiligheid in gezinnen'. Dit thema sluit aan bij de nieuwste editie van Augeo Magazine: 'Alles op z'n kop'. Het webinar is relevant voor iedereen die werkt met kinderen en jongeren vanaf een jaar of elf.