Voor: managers, directeuren, beleidsmedewerkers en locatiemanagers van kinderdagverblijven
Langdurige of hevige stress is voor niemand fijn. Bij jonge kinderen kan dit zelfs schade veroorzaken omdat hun lichaam en brein nog volop in ontwikkeling zijn. Een kinderdagverblijf dat stress-sensitief werkt, heeft oog voor de effecten van deze gevolgen van stress en zorgt voor een veilige plek voor alle kinderen, in het bijzonder voor kinderen die thuis veel stress meemaken. Augeo Foundation ontwikkelde een nieuw leerpakket ‘Veerkracht versterken door stress-sensitief werken in de kinderopvang’. Dit pakket biedt de kennis, materialen en tools om een omgeving te creëren waarin zowel de kinderen als de ouders zich veilig en gesteund voelen.
Projectmanager Jasper van de Reep en inhoudsdeskundige Edith Geurts gaan in op:
- Wat is stress-sensitief werken precies?
- Waarom is stress-sensitief werken belangrijk?
- Hoe is dit leerpakket ontstaan?
- Korte toelichting van het leerpakket: organisatiehandleiding, trainersmaterialen en e-learning.
- Implementatie in je organisatie. Hoe doe je dat? Wat heb je aan de organisatie-zelfscan? Hoe betrek je de eigen medewerkers? Hoe betrek je ouders?
Wat wil jij (nog meer) weten over dit onderwerp, of waar zou wat jou betreft de nadruk op mogen liggen? Stel je vraag in het blok hieronder.
Meer informatie over het leerpakket vind je op onze website.
Op woensdag 7 mei is er een webinar over ditzelfde onderwerp maar dan bedoeld voor pedagogisch coaches en aandachtsfunctionarissen van kinderdagverblijven.
We proberen alle vragen aan de orde te laten komen tijdens het webinar.

Augeo Foundation heeft het leerpakket ‘Veerkracht versterken door stress-sensitief werken in de kinderopvang’ ontwikkeld. Het is bedoeld voor professionals en managers die werken op een kinderdagverblijf met kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Het pakket bestaat uit:
- E-learning 'Kinderopvang: Veerkracht versterken door stress-sensitief werken'
- Trainersmaterialen
- Organisatiehandleiding
Tijdens het webinar vertellen Jasper en Edith o.a. meer over dit leerpakket.
Op maandag 10 maart van 16.00 – 17.00 uur organiseert Augeo Foundation een webinar over Kinderen van ouders met psychische of verslavingsproblemen (KOPP/KOV). Expert Sandra Stakel, oprichter van Stichting Tante Joy en als professional werkzaam met jeugd en ouders, geeft uitleg over dit thema en hoe je daarmee om kan gaan als professional. De jongeren Daan en Adiza van de Augeo Jongerentaskforce vertellen vanuit hun eigen ervaring over wat wel en niet werkt bij het praten met kinderen en het bieden van ondersteuning aan kinderen die opgroeien met verslaafde of zieke ouders.
Iedereen heeft, bewust of onbewust, met dit onderwerp te maken, ook jij als professional.
In dit webinar zoomen we onder andere in op:
- Ondersteuning aan verslaafde ouder(s) of ouders met psychische problemen
- Ondersteuning aan kinderen die opgroeien als KOPP/KOV
- Waar je op kan letten in gesprek met een KOPP/KOV en de ouders
- Tips en informatie voor professionals
Tijdens het webinar bespreken we specifieke vragen en uitdagingen van het ondersteunen van KOPP/KOV, de zieke of verslaafde ouder(s) en hoe professionals hierop kunnen aansluiten.
Sandra J. Stakel
De december-editie van Augeo Magazine gaat over 'Maatschappelijke stress'. Op ons channel Veiligheid in gezinnen, besteden we daarom extra aandacht aan dit (brede) onderwerp.
Op dinsdag 4 februari organiseren we een webinar waarbij we een gesprek hebben met expert Marjolijn Distelbrink (Kennisplatform Inclusief Samenleven) waarbij zij allerlei vragen zal beantwoorden over het onderwerp discriminatie en dan specifiek over racisme.
Iedereen heeft met dit onderwerp te maken, bewust of onbewust. Ook jij als professional.
Vragen die aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:
- Waar moet je je als professional bewust van zijn bij het werken met gezinnen met een migratieachtergrond of in een andere minderheidspositie?
- Wat kunnen gevolgen zijn voor kinderen of gezinnen die hiermee te maken hebben, bijvoorbeeld omdat ze een migratieachtergrond hebben?
- Welke rol spelen professionals hierin? Hoe voorkom je een 'gekleurde bril'.
Marjolijn Distelbrink doet al jaren, onder andere vanuit het Kennisplatform Inclusief Samenleven, veel onderzoek naar wat er nodig is om ouders en kinderen van diverse culturele en religieuze achtergronden goed te ondersteunen. Tijdens het webinar gaan we in op welke specifieke vragen en uitdagingen ouders hebben doordat zij en hun kinderen met discriminatie en negatieve beelden te maken krijgen, en hoe professionals daar op kunnen aansluiten.