Komen jullie in contact met ouders van jongeren die experimenteren met drugs? En weten jullie waar zij passende ondersteuning kunnen vinden?
Hoe kunnen ouders van jongeren met (beginnende) verslavingsproblematiek beter ondersteund worden, en welke initiatieven of bijeenkomsten zijn daarvoor beschikbaar?
Veel jongeren komen op een leeftijd waarin experimenteren met alcohol of drugs op hun pad komt — of dat nu een pilletje, een joint of iets anders is. Het lijkt soms onschuldig of “erbij te horen”, maar in de praktijk zie ik dat dit experimenteren bij sommige jongeren kan doorschieten naar problematisch gebruik of zelfs verslaving.
Wat ik regelmatig hoor van ouders in zulke situaties zijn uitspraken als:
“Het valt wel mee.”
“Dat hoort bij de leeftijd.”
“Het is maar een joint, dat is geen harddrugs.”
Toch blijkt vaak pas achteraf hoe vroeg het gedrag al zichtbaar was en hoe moeilijk het is om als ouder grip te krijgen op de situatie.
Als er sprake is van problematisch gebruik, hebben ouders vaak al veel geprobeerd – meestal zonder het gewenste effect.
Vandaar bovenstaande vragen aan jullie.
Zelf heb ik als moeder ervaring met de impact van verslaving in het gezin. Die ervaring heeft me uiteindelijk geleid naar een weg van steun, onder meer via Moedige Moeders, en nu geef ik trainingen voor naasten. In 2025 wordt er in de regio Hart van Brabant kosteloos een training aangeboden voor ouders die te maken hebben met verslaving binnen het gezin.
Ik hoor graag van jullie hoe jullie dit binnen jullie werk zien en wat ouders volgens jullie nodig hebben. Laten we samen zoeken naar wat helpend kan zijn.
www.loved-ones-support.nl
www.moedigemoeders-nederland.nl