Bestaan er lotgenoten groepen voor jeugd in en uit gezinnen met huiselijk geweld?
De aanleiding is een concreet verzoek van een jongere in Noord Drenthe. Weet iemand of deze groepen bestaan? Of zijn er voorbeelden elders in het land?
Noord Drenthe
De aanleiding is een concreet verzoek van een jongere in Noord Drenthe. Weet iemand of deze groepen bestaan? Of zijn er voorbeelden elders in het land?
Noord Drenthe
KOPP/KOV
Je maakt je zorgen om je ouder of een familielid die psychische en/of verslavingsproblemen heeft. Of groeien je kinderen op met stress of spanning thuis? Hiervoor bieden wij ondersteuning in de vorm van individuele gesprekken en KOPP/KOV groepen. Dit is voor iedereen in de leeftijd van 4-25 jaar. Ben je ouder dan 18 jaar, dan ben je ook welkom bij ons aanbod van Sterk Ernaast.
Kinderen van ouders met psychische problemen (KOPP) en kinderen van ouders met verslavingsproblemen (KOV) lopen een verhoogd risico om zelf ook psychische of verslavingsproblemen te ontwikkelen. Voor deze kinderen zijn er KOPP/KOV-groepen ontwikkeld. Dit zijn praatgroepen voor lotgenoten. Hier zijn ook kinderen welkom die te maken hebben met een broer of zus die psychische of verslavingsproblemen heeft. Of als er sprake is van spanning of stress in de thuissituatie.
Hopelijk helpt dit aanbod
Hai Marja, ik ken in ieder geval "En nu ik" van de Blijf Groep: https://www.blijfgroep.nl/artikelen/kinderen/
Zij hebben ook Tijd voor Toontje, voor jongere kinderen.
Blijf Groep zit alleen niet in Drenthe, maar misschien weet Valente, de branche organisatie van de vrouwenopvang wel meer voorbeelden en wat er in Drenthe in de aanbieding is.
Zie ook:
https://www.movisie.nl/interventie/tijd-toontje
Klinkt ook heel goed, "en nu ik" daar ga ik ook eens op verder zoeken in het noorden. Tijd voor Toontje kende ik wel. Is voor een wat jongere doelgroep. Bedankt!
Hoi Marja, de Blijgroep in Amsterdam biedt verschillende groepen aan: https://www.blijfgroep.nl/kennisbank/trainingenhg/
Daarnaast bestaat er voor de jongere kinderen vanuit de GGZ jeugdpreventie is er https://www.jeugdpreventieamsterdam.nl/?s=piep
https://www.slachtofferhulp.nl/hulp-bij-jouw-situatie/lotgenotencontact/
Er zijn groepen van 16-24 hier vind je meer info
Deze tip is echt een hele goede. Het blijkt te gaan om een slachtoffer van dwingende controle.
Beste Marja,
In het land zijn er diverse lotgenoten groepen beschikbaar. Via Google vind je er wel een paar. Soms zijn deze er lokaal ook via een zorgaanbieder die seksueel geweld behandeld. Via veiligthuis of ggz Drenthe is er wellicht ook iets? Mijn ervaring is dat deze groepen niet op een website staan
Of als apart product worden vermeld maar dat ze soms informeel worden georganiseerd (door een aanbieder). Helaas kan ik je niet concreet helpen maar de vraag stellen bij veilig thuis Drenthe kan je misschien als op het goede spoor zetten.
Groet Kirsten von Piekartz gemeente Arnhem
Dank je wel, de tip van de GGZ is vaker gegeven zie ik. Bedankt. De vraag komt van een VT medewerkster. Bij VTD is het niet bekend. Zal per VT verschillend zijn.
In Friesland is er Stoer, zij hebben in Leeuwarden en Dokkum ervaringscafe's waarin jongeren kunnen uitwisselen. Denk dat dit per provincie weer anders geregeld is. Welzijnsorganisaties en de GGZ organiseren vaak groepen voor lotgenoten. Succes met de zoektocht!
Wat klinkt dat interessant. Eventueel ook als voorbeeld! Ik ga eens kijken.
Hoi Marja,
In het zuiden hebben we in het verleden de cursus Let op de kleintjes gegeven, voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar die te maken hebben gehad met huiselijk geweld. Ik heb net even op internet gezocht .. deze training wordt in het land nog gegeven.
in elke regio heb je kopp kov groepen per leeftijd ingedeeld. ze vallen onder allerlei organisaties. arkin, jellinek, etc. ligt beetje aan welke organisatie in jouw regio het heeft ingekocht
• Stichting Praat
Stichting Praat is in 2012 opgericht met als missie het doorbreken van het zwijgen over kindermishandeling en het vergroten van kennis over kindermishandeling. Dat is nodig omdat er elk jaar in Nederland ongeveer 119.000 kinderen mishandeld worden. En elk jaar sterven zo’n 50 kinderen aan de gevolgen hiervan. Stichting Praat vindt dat we dat niet mogen en kunnen accepteren. Daarom organiseert de stichting tal van activiteiten om mensen gevoeliger te maken voor de signalen van kindermishandeling. Praat spreekt met volwassenen over kindermishandeling. Dat is nodig omdat het voor veel mensen zo’n pijnlijk onderwerp is dat ze er liever over zwijgen en zelfs het bestaan van kindermishandeling het liefst willen ontkennen. Door volwassenen te leren praten en denken over kindermishandeling, kunnen zij kinderen die nu mishandeld worden helpen. Zo horen kinderen dat zij niet de enige zijn die dit overkomt. En, misschien nog wel belangrijker, zo geven we hen het voorbeeld dat het écht mag, praten over kindermishandeling. Interessante leerzame website met veel informatie, o.a. een signalenwijzer, ‘de vuile was buitenhangen’ en meerdere workshops Home - Stichting Praat
Misschien dat dit iets is? Wij hebben ook van Indigo Piep zei de muis en Billy Boem. Voor jonge kinderen. Je hebt ook KOPP groepen voor oudere kinderen, maar dit is in elke gemeente weer anders. Bij ons loopt dit via het CJG. Hoop dat je er iets aan hebt. Groetjes Lara
Toen ik je antwoord zag, dacht ik O ja dat zou wel een goede kunnen zijn en wie weet ook in Drenthe. Ik ga er achter aan.
Vingers uit je oren, voor kinderen van 8-12 jaar.
Heibel thuis (jongeren)
Storm en Spetters (kinderen 4-7 jaar)
Dag Marja, Slachtofferhulp heeft lotgenoot groepen voor jongeren, ik weet niet of het ook voor HG is maar misschien kun je het bij hun vragen.
hier in Zoetermeer geeft ggz-instelling Youz groepen aan kinderen die huiselijk geweld hebben ervaren. Zowel psycho-educatie als lotgenotencontact
Fijn om te weten als voorbeeld van hoe het zou kunnen.
Noord Brabant via ggz
Hoi Marja, jazeker. Hier in Den Haag wordt dat verzorgd door Youz preventie.
Heb je al gekeken bij de Blijfgroep of Arkin/Presenz. Zij geven trainingen voor deze kinderen en gezinnen die met Huiselijk geweld te maken hebben (gehad).