Vraag

4 maart 2024
Profielfoto van Ditte van Haalen
Programmamedewerker

“PRIJSVRAAG: Waarom wil jij graag de graphic novel 'Hoe overleven we?' van Francine Oomen winnen?”

Toelichting

In het Augeo magazine over ‘Communicatie’ vertelt Francine Oomen onder andere over haar graphic novel ‘Hoe overleven we?’. Hiervoor dook ze in haar eigen geschiedenis en haar eigen (intergenerationele) trauma’s. Lees het hele interview hier: https://www.augeomagazine.nl/communicatie/interview-francine-oomen

 

Wil jij dit boek winnen? Vertel ons in een reactie waarom jij graag dit boek wil hebben! Je kan reageren tot en met 17 maart.  

Deze vraag is door Ditte gesloten.
Profielfoto van Lyoeske de Jong
Pleegzorgbegeleider

Super mooi boek, ik heb het al, ik heb het zelfs dubbel en leen het vaak uit:-).

Profielfoto van Nicole Hanssen
Ambulant Hulpverlener Jeugdzorg en zorgcoordinator

Omdat het zo toepasbaar zal zijn in mijn werk als ambulant (systemisch) hulpverlener 🍀

Profielfoto van Jesca Dalmeijer
Mw. ontwikkeling, pedagogisch coach, aandachtsfunctionaris

Francine schrijft in heldere taal en wanneer hier beeld bij komt gaat een boek leven.
Mooi om mee te nemen in mijn trainingen over de meldcode en waarom signaleren zo belangrijk is.

Profielfoto van Pam van de Weijer-Feuerstein
Therapeut, gemeenteraadslid

Het is een fantastisch boek, ik heb het gelezen en als ik het boek win dan ga ik hem uitlenen aan mijn cliënten omdat het zo laagdrempelig is. En ik wil het graag promoten in het buurthuis, waar veel mensen komen die niet het gevoel hebben dat zij iets met hun trauma's kunnen omdat therapie te duur voor hen is en in de GGZ hebben ze weinig vertrouwen. Het inzicht dat Francine Oomen als ervaringsdeskundige geeft, werkt!
Een nadeel van de zorg in deze tijd is dat het niet alleen kostbaar, maar ook steeds meer een kloof brengt tussen arm en rijk, hoogopgeleiden en praktisch opgeleide mensen. We gebruiken steeds moeilijker taalgebruik. Dit boek legt op indringende, maar ook op makkelijk te begrijp
en wijze uit, hoe generationeel (zie hier zo'n moeilijk woord) trauma ontstaat en hoe het door kan werken in generaties na het trauma (overigens ook een woord dat veel lading heeft terwijl het ook klein kan zijn en groot in emoties; dus lastig). Het is fantastisch informatief en goed behapbaar boek!

Profielfoto van Quirina Kofman
Ervaringsdeskundig adviseur

hey Ditte,

Als kind seksueel misbruikt, mishandeld en emotioneel verwaarloosd, nam ik mijzelf voor als moeder het heel anders te gaan doen. Ik zou mijn kinderen de pijn, angsten en vooral eenzaamheid besparen die ik had gevoeld als kind. En dan....nu mijn kinderen volwassen zijn, blijken zij dat ook gevoeld te hebben in hun jeugd, omdat ik als moeder zo worstelde met mijn eigen ""overlevers"" die keer op keer wakker werden wanneer ik getriggerd werd. Ook zij zijn voor mij gaan zorgen, net als ik voor mijn moeder zorgde. Intergenerationeel trauma overgedragen , hoezeer ik ook probeerde juist dat te voorkomen. hoeveel therapie ook, ik had zo vaak geen woorden! Maar wel beelden, gevoelens, duiveltjes.....en juist dat zie ik binnen mijn werk als ervaringsdeskundige bij veilig thuis , bij zoveel ouders die worstelen met hun eigen trauma's.
ik hoop dat ik hen met dit boek, een steun kan bieden, meer inzicht kan bieden, maar ook beelden aan mijzelf kan geven aan dingen die ik nog altijd niet kan verwoorden....

quirina

Profielfoto van Jennifer Stroo
Mentor, docent

Om het aan mijn leerlingen uit te lenen!

Profielfoto van Iris Douma
Student

Om voor te lezen in mijn straat! Een aandachtwijk waar diversiteit van Volkscultuur, marrokaans, Afrikaans en Oud woonwagenkamp bewoners is. Genoeg om mensen te helpen bewust worden van intergenerationele problemen en hoe ze te doorbreken 💞

Profielfoto van Steven De De Saedeleer
Educatief medewerker

Ik ben ervaringsdeskundige kindermishandeling familiaal geweld tot aan mijn twintigste. Ik werk in mijn bijberoep als spreker rond traumasensitief handelen gericht naar een breed publiek oa onderwijs, eerstelijnszorg, ... Ik ben keynote spreker rond kindermishandeling. Dit boek is zeer visueel opgemaakt en ideaal om aan mijn publiek te tonen aan zowel jonge mensen en aan begeleiders ervan. Het zal helpen hen nieuwe inzichten te geven en op een andere manier naar trauma en welke rol intergenerationele trauma's hier een rol inspelen. Succes alvast!

Profielfoto van Linda Hendrikx
Relatie en gezinstherapeut NVRG

Hoi Ditte,
Ik werk als relatie en gezinstherapeut op een deeltijd behandeling voor adolescenten die getraumatiseerd zijn. In de traumatisering is het intergenerationele niet uit te sluiten en een belangrijk onderwerp in de gesprekken met adolescenten, hun netwerk, steun figuren en het vormgeven en toewerken naar herstel. Het is een mooi boek om te gebruiken binnen onze behandel modules en ter inzage voor de adolescenten zelf. Zou hen er graag mee willen “verassen”.

Profielfoto van Jolinde de Blok
Schoolmaatschappelijk werker

In mijn werk als schoolmaatschappelijk werker kom ik regelmatig leerlingen tegen met trauma’s of waar in het gezin intergenerationeel trauma’s spelen. Traumasensitief onderwijs is van groot belang. Ik zou het boek van Francien Oomen graag willen lezen om nog meer kennis van trauma en intergenerationeel trauma te krijgen. Het zal ook een doorgeefboek worden, zodat mijn collega’s het ook kunnen lezen.