Vraag

14 december 2023
Profielfoto van Annemieke Wolff
Communicatie-expert

“Welke methode of hulpmiddel gebruik jij om beter te praten met ouders en/of kinderen over een gevoelig onderwerp als 'onveilig opgroeien'?”

Motivatie

Professionals die werken met de meldcode vinden het over het algemeen heel lastig om met ouders en kinderen te praten over zorgen die zij hebben. Daarom maken we een Augeo magazine helemaal over communicatie. Met als doel antwoord te geven op de vraag: hoe voer je als professional een goed gesprek met ouders / kinderen over een gevoelig onderwerp zoals ‘onveilig opgroeien’?
In één van de artikelen willen we aandacht besteden aan methodieken / hulpmiddelen die bijdragen aan het praten met ouders en/of kinderen.
Een voorbeeld is de Words and Pictures-methode van Signs of Safety waarmee je met een kind een werkt aan een verhaal over zijn ervaringen of situatie.
Of de gesprekstool Aansluiten bij een LVB.. (hoe) doe jij dat?

Is er een methode / hulpmiddel waarvan jij gebruik maakt? Op welke manier is dat ondersteunend in het gesprek? Wat is de meerwaarde ervan? En kunnen professionals uit andere sectoren deze bijvoorbeeld ook gebruiken?

Profielfoto van Margreet Timmer
Directeur / trainer / mediator / ontwikkelaar / kindercoach

Hallo Annemieke,

Wat ontzettend mooi dat Augeo hier een magazine over gaat maken. Ik zou hier graag aan mee willen werken en wil ook graag gelijk 1 misverstand uit de weg halen. Het woord en beeldverhaal ga je namelijk niet samen met het kind maken. Het is niet bedoeld om te werken met het kind aan zijn verhaal. Je maakt het verhaal samen met de ouders voor het kind om het kind te ontschuldigen.

Ik gebruik zelf 6 gesprekkaarten om het gesprek op te starten en maak daarnaast gebruik van nog heel veel meer tools.
Ik zou het erg leuk vinden om hier eens met je over door te praten.
P.s. onlangs is een artikel van mij over praten met kinderen geplaatst in het Tijdschrift VKJP

Hartelijke groet Margreet Timmer

Profielfoto van Erna Vinke
Eigenaar Trainings-/projectbureau TACTiV, Trainer en projectleider (Meldcode) Huiselijk Geweld, Kinder- en Ouderenmishandeling, Aandachtsfunctionaris en Traumasensitief onderwijs

De kaartenset 'In gesprek met ouders over zorgen' bestaat uit 52 vragen voor alle professionals die met ouders en kinderen werken. Door zelf antwoord te geven op de vragen, voorafgaand aan een gesprek, ga je met meer overzicht en stevigheid een gesprek in. Je verkleint daarmee de kans dat je de draad kwijt raakt tijdens het gesprek. De kaarten zijn daarnaast uitstekend geschikt ter reflectie op het gesprek achteraf.

De vragen helpen je om effectief en helder te communiceren over onderwerpen die gevoelig kunnen liggen in contact met de ouders.

https://www.kanzi.nl/kaartset-in-gesprek-met-ouders-over-zorgen.html

De professional die met het woord #onveilig op voorhand duidt op een gezinssituatie is nog te sensitief om met een gesprek te starten. Iedere voorbereiding dient #waardenvrij te worden afgesloten, anders kan het geen voorbereiding worden genoemd.

Ter illustratie: ik denk aan Herman Finkers die bij zijn arts kwam voor een "slecht nieuws gesprek". "Nou had ik gehoord dat een slecht nieuwsgesprek voor een arts het moeilijkste is om te doen, dus ik stelde hem eerst even gerust."

Profielfoto van Simonette de Vriese
Simonette de Vriese
GZ-psycholoog

Signs of Safety: met 3 kolommen samen in kaart brengen wat de zorgen en krachten zijn en wat er moet gebeuren, vanuit een open, oordeelsvrije houding