Vraag

15 november 2023
Profielfoto van Ditte van Haalen
Programmamedewerker

“Hoe breng jij het sociaal netwerk van de kinderen / ouders met wie je werkt in kaart?”

Toelichting

Nog tot en met eind december focussen we ons op dit channel 'Veiligheid in gezinnen' op het thema 'Betrekken van het sociaal netwerk.' 

Welke instrumenten gebruik jij daarbij en hoe bevallen die? En welke vragen stel jij om erachter te komen wie er in het sociaal netwerk zitten?

Welke andere tips voor andere professionals heb jij nog om het sociaal netwerk in kaart te brengen?

Profielfoto van Peter Slis
Ambulant hulpverlener

Hoi Ditte,

Ik maak standaard altijd een genogram waarin de familiebetrekkingen zichtbaar worden. De vraag of er goed contact is met de buren zit ook altijd in mijn repertoire. Daarnaast stel ik de vraag wie de cliënt gaat bellen mocht deze met een gebroken been thuis komen te zitten, en ook aan wie de cliënt een geheim zou toevertrouwen.
Soms hebben cliënten nog ouderwets een verjaardagskalender hangen (meestal op het toilet) waar voor de cliënt dan belangrijke mensen op staan.
Als ambulant werker is dat dan een stuk makkelijker dan wanneer je cliënten op kantoor ontvangt.

Groet,
Peter

Profielfoto van Renske Vreugdenhil
Regionaal projectleider aanpak Huiselijk Geweld Haaglanden/ projectleider Toekomstscenario Kind- en Gezinsbescherming gemeente Delft

Wat goed dat er aandacht besteed wordt aan dit onderwerp door Augeo. Jullie hebben een heldere folder voor professionals.

Graag willen wij iedereen attenderen op de Routekaart naar Veiligheid. Dit is in Haaglanden een hulpmiddel bij het Gefaseerd Samenwerken aan Veiligheid bij de aanpak van huiselijk geweld ontworpen voor en door de regio Haaglanden onder begeleiding van een Signs of Safety expert. Het informele netwerk staat centraal in de Routekaart naar Veiligheid. In de Routekaart naar Veiligheid staan ook diverse tools die gebruikt kunnen worden om het sociaal netwerk te betrekken en in kaart te brengen.

De regio Haaglanden heeft dit hulpmiddel in februari 2023 omarmd. De Routekaart naar Veiligheid omschrijft de ideale stappen, rolverdeling en samenwerking na een melding huiselijk geweld tot aan het bereiken van stabiele veiligheid en herstel.

Als je meer over de Routekaart naar Veiligheid wilt weten, kijk dan op onze site: https://www.meldcodehaaglanden.nl/regiovisie/routekaart-naar-veiligheid/ of https://www.jeugdhulphaaglanden.nl/samenwerken/routekaart+naar+veiligheid/default.aspx .
Op de sites kun je de Routekaart naar Veiligheid downloaden. Er is een geschreven versie en een woord en beeld versie voor gezinnen met minderjarige kinderen alsmede gezinnen/huishoudens zonder minderjarige kinderen. Ook worden er trainingen gegeven in Haaglanden over de Routekaart naar Veiligheid. Daarnaast zijn we aan het nadenken over trainingen over de Routekaart naar Veiligheid voor het informele netwerk.

Bij vragen schroom niet om contact met ons op te nemen.

Met vriendelijke groet,

Roxane Cloosterman en Renske Vreugdenhil
Regionaal Projectleiders
www.regiovisiehaaglanden.nl
Werkdagen: Roxane: ma, di, do en vrij. Renske: ma t/m do
T: Roxane: 06.34940469 Renske: 06.53198772
E: rcloosterman@delft.nl / rvreugdenhil@delft.nl
A: Stationsplein 1, 2611 BV Delft P: Postbus 78, 2600 ME Delft

Profielfoto van Barbara Ter Horst
Coördinator

Te vragen ‘wie is belangrijk voor jou?’
‘voor wie ben jij belangrijk?’
‘wie nodig je uit op je verjaardag?’
‘Wie komen op jouw verjaardag?’