Vraag

11 mei 2023
Profielfoto van Irene Goedhart
Coordinator teams multi-problem gezinnen en ex-gedetineerden

“Wordt er in gezinnen uit andere culturen waar huiselijk geweld speelt, ook gebruik gemaakt van kennis over kinderen uit deze culturen?”

Toelichting

Bestaan er trainingen voor?

Zijn organisaties die hierin iets doen?

Wie heeft er ervaring mee?

Motivatie

Onze aandachtsfunctionarissen willen zich hier verder in verdiepen

Werkgebied

Gemeente Alphen aan den Rijn

Sociaal Domein

Profielfoto van Simone van Efferen
Schoolmaatschappelijk werker

Hoi Irene,
Met ons team in regio Rotterdam hebben we, in coronatijd en daarom destijds online, een studiedag georganiseerd betreft cultuursensitief werken, gastspreker was Cor Hoffer, cultureel antropoloog en socioloog, zie het aanbod op zijn website: https://www.corhoffer.nl/
Van te voren met Cor goed kunnen bespreken wat voor onze afdeling van belang was om aan bod te laten komen, een programma op maat, veel kennis en deskundigheid en ruimte voor vragen en casuïstiek, aanrader!

Profielfoto van Yvonne Blom
Procescoördinator Sociaal Domein

Zou een training Intercultureel vakmanschap iets kunnen zijn? of Interculturele communicatie? Wellicht niet specifiek gericht op HG, maar ervaring leert dat er vaak al heel veel winst te behalen is door de basisvaardigheden op dit thema te versterken / op te frissen, los nog van de specifieke problematiek die speelt.

Pharos heeft aanbod: https://www.pharos.nl/training/kindermishandeling-en-huiselijk-geweld-als-het-om-een-migratie-of-vluchtelingenachtergrond-gaat/

Ook het ROR biedt trainingen aan: https://www.oidji.nl/documenten/folders/2019/02/18/intercultureel-vakmanschap---basistraining.

Zelf heb ik goede ervaringen met de trainingen van de Behr groep, https://behrgroep.nl/producten/intercultureel-communiceren/

Succes!

met hartelijke groet,

Yvonne Blom
Procescoördinator SD, gemeente Zoetermeer

Profielfoto van Susanne Slikkerveer
Ervarings-/inhoudsdeskundige

Hi irene, We weten dat in veel niet westerse culturen het taboe op dit onderwerp nog groter is en er ook een andere opvoedcultuur heerst.
Wel zijn er een aantal onderzoeken hierop gericht ook omdat er andere vormen van geweld zijn zoals bijv. Genitale verminking.

Profielfoto van Ditte van Haalen
Programmamedewerker

Vanaf juli t/m september besteden we op ons kanaal extra aandacht aan het thema 'intercultureel werken'. In dit kader organiseren we ook een webinar op 19 september over Nieuwskomers en de meldcode. Houd dus vooral die maanden ons channel in de gaten voor meer informatie over dit thema. Je kan alvast een kijkje nemen bij Pharos en het Kennisplatform inclusief samenleven. Zij bieden veel informatie aan over dit thema.
https://www.pharos.nl/factsheets/opvoedondersteuning-bij-migranten-en-vluchtelingengezinnen/
https://www.kis.nl/artikel/toolboxen-diversiteitsensitief-werken-de-jeugdzorg

Profielfoto van Lidy Boone
Directeur Augeo Academy

Pharos heeft recent een onderzoek uitgebracht dat wellicht interessant is in dit kader:
"Werken met de meldcode kindermishandeling: een extra uitdaging bij nieuwkomersgezinnen?"

Zie voor het hele onderzoek: https://www.pharos.nl/kennisbank/onderzoek-meldcode-kindermishandeling-nieuwkomersgezinnen/