Vraag
Profielfoto van Annemieke Wolff
Profielfoto van Annemieke Wolff Annemieke Wolff 18 augustus 2022

Casus 2: Welke tips en suggesties voor oplossingen heb jij - vanuit je eigen werkervaring - bij de dilemma's die spelen in de casus van de familie Visser?

De komende periode plaatsen we in Vraag & Antwoord een aantal casussen waarbij diverse dilemma’s aan de orde komen.

Hoe gaan we om met deze dilemma’s, wat kunnen we doen om deze dilemma’s te verminderen of uit de wereld te helpen? We nodigen jullie uit om alvast vanuit jullie praktijkkennis en ervaringen, ideeën, goede voorbeelden en mogelijke oplossingen daarover  met ons te delen. 

Waarom?

Augeo Foundation heeft van VWS de opdracht gekregen om een brede reflectie op de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te organiseren. Het doel is om het gebruik van de meldcode een extra impuls te geven en professionals te helpen deze in de dagelijkse praktijk beter toe te passen. Daartoe houden we in het najaar 15 bijeenkomsten waarin we met een groep professionals uit de praktijk aan de hand van een casus zoeken naar ideeën over ‘hoe om te gaan met de dilemma’s die in de dagelijkse praktijk aan de orde kunnen zijn’. Vervolgens gaan we de casussen, de analyse ervan en de uitkomsten van de bijeenkomsten, oftewel de ‘lessons learned’ en wat je daar mee kan in de praktijk, heel toegankelijk en breed delen met alle professionals die werken met de meldcode.

We leggen hier op ons channel ‘Veiligheid in gezinnen’ graag de eerste casussen voor en nodigen iedereen uit te reageren op de dilemma’s die we hier schetsen. In theorie weten veel professionals hoe te handelen en welke stappen te nemen in casussen als deze. In praktijk blijkt dat minder makkelijk en staan er allerlei dingen in de weg om te handelen.

Fijn als jij, vanuit je praktijkkennis, je ervaringen, ideeen, goede voorbeelden daarover deelt. 

NB. Het is bekend dat scholing over werken met de meldcode voorwaarde is om er ook daadwerkelijk goed mee te kunnen werken. Dit blijkt in de praktijk onvoldoende om de hier besproken dilemma’s uit de weg te ruimen; we zoeken dus andere voorbeelden, manieren en oplossingen.

Motivatie

Casus 6: De familie Visser

Deze casus betreft een alleenstaande moeder Marijke Visser (22 jaar), haar zoon Wesley van 4 en nieuwe vriend Jan (30 jaar).

Beschrijving van de situatie:

  1. Marijke Visser heeft een licht verstandelijke beperking, ze werd moeder van Wesley op haar  toen ze 18 jaar was. Het is van meet af aan duidelijk bij de JGZ verpleegkundige Janine dat Marijke een verstandelijke beperking heeft. De vader van Wesley is voor de bevalling al vertrokken, Marijke staat er dus alleen voor. Ze kan de zorg voor Wesley net aan, met steun van haar moeder.
  2. Op het consultatiebureau zijn meerdere gesprekken met Marijke gevoerd over het verzorgen van kinderen, over welke voeding Wesley nodig heeft, over slaapritme, over hygiëne. Marijke hoorde de adviezen aan, maar het lukte niet helemaal om ze op te volgen. Met als gevolg dat Wesley kampt met overgewicht, veel te laat naar bed gaat en slecht slaapt en gebitsproblemen heeft.

Dilemma: er wordt onvoldoende aandacht besteed aan het voorkomen van kindermishandeling.

  • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat professionals weten welke kinderen een verhoogd risico lopen, dat zij risico’s en beschermende factoren standaard en systemisch in kaart brengen (en daarbij ook andere domeinen betrekken) en vervolgens effectief handelen, zodat de kans op het ontstaan van kindermishandeling vermindert?

 

Dilemma: signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld worden onvoldoende  herkend door professionals. De meldcode wordt daardoor niet gehanteerd.

  • Hoe zorgen we ervoor dat professionals signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld vroegtijdig herkennen, m.n. ook  verwaarlozing? En dat zij in staat zijn deze signalen te objectiveren naar feiten, vertrouwen hebben in hun eigen handelen en tijdig gaan handelen volgens de stappen van de meldcode?

 

  1. Naarmate Wesley groter wordt vertelt Marijke dat ze het moelijker vindt en dat Wesley niet naar haar wil luisteren. In overleg met collega’s  schakelt Janine een collega van MEE in, Petra die Marijke ondersteuning biedt. Petra vraagt door op de opvoeding van Wesley. Het is duidelijk dat Marijke dol is op haar zoon en dat ze het beste met hem voor heeft. Desgevraagd vertelt Marijke dat als Wesley stout is, ze hem als straf op het balkon opsluit. Omdat ze dat toch wel een zware straf vindt, verzacht ze dat door hem een zak chips mee te geven. Ook zal haar nieuwe vriend Jan ervoor zorgen dat Wesley niet meer zo makkelijk op de rand van de reling van het balkon kan klimmen door van die plastic platen te plaatsen.
  2. Marijke is blij met haar nieuwe vriend. Ze vertelt dat hij gebroken heeft met zijn andere gezin, maar dat is de schuld van die ex-vrouw. Die wil niet dat hij zijn kinderen nog ziet, ze weet niet precies waarom en hij wil er niet over praten, dan wordt ie boos.
  3. Jan is heel lief voor Wesley, hij koopt regelmatig grote cadeaus, brengt hem naar bed en leest hem voor en gaat zelfs dagelijks met hem onder de douche. Ze snapt niet waarom Wesley niets van hem moet hebben, hij is toch echt een lieve vader?
  4. Petra vraagt advies bij VT. VT adviseert dit te bespreken met Marijke en Jan. Petra geeft aan zich daar niet toe in staat te voelen. Jan is nogal overheersend en snel agressief (hij heeft ruzie in de buurt gehad waarbij hij een ruit heeft ingeslagen van een ander gezin) en dit is wel een heel ingewikkeld gesprek. VT geeft enkele gesprekstips.

 

Dilemma: professionals voelen onvoldoende zelfvertrouwen om het gesprek met direct betrokkenen te voeren.  

  • Hoe kunnen we dit dilemma verminderen en ervoor zorgen dat professionals voldoende vertrouwen hebben deze gesprekken te voeren en dat ook daadwerkelijk doen?

 

Dilemma: volgen en monitoren valt niet onder de standaard werkwijze van de meeste professionals.

  • Hoe zorgen we ervoor dat gezinnen die blijvend ondersteuning nodig hebben langdurig worden gevolgd en geholpen? Hoe zorgen we ervoor dat iemand langdurig betrokken blijft zodat de veiligheid op lange termijn gegarandeerd wordt?
Beantwoord de vraag van Annemieke