Vraag

23 april 2024
Profielfoto van Annemieke Wolff
Communicatie-expert

“Wat zou jij willen weten van Sandra van Gameren over kinderen die opgroeien met ouders met een psychische problemen of een verslaving?”

Toelichting

Stel hier je vraag en wie weet komt hij voorbij tijdens het live interview op 16 mei!

Of kom je bijvoorbeeld dilemma's tegen in je werk met KOPP/KOV-kinderen, geef een korte (anonieme) omschrijving van de casus en zeg welk dilemma je daarbij ervaart. 

Profielfoto van Hetty Koenraads
Psychiatrisch Maatschappelijk Werker / Equine Assisted Therapist

Komt er een replay van dit interview?

Profielfoto van Alexandra Branderhorst
Geestelijk verzorger

In mijn werk kom ik regelmatig in aanraking met volwassenen die in hun jeugd met een KOPP- of KOV-ouder te maken hadden. Daarom zou ik graag willen weten welke invloed hun jeugd kan hebben als ze volwassen zijn. Oftewel: wat zijn de mogelijke gevolgen (en risico's) van het opgroeien als KOPP/KOV-kind voor het latere volwassen leven? Voor de eigen mentale gesteldheid, emotionele ontwikkeling en verslavingsgevoeligheid, relaties, maatschappelijk functioneren etc. (deels aanhakend bij de eerdere vraag naar intergenerationeel trauma).

Profielfoto van Lucia Sancho Canter
Natuurvoedingskundige en creatief therapeut (keramiek)

Zijn er manieren om de veerkracht van KOPP/KOV-kinderen te vergroten?
Wat kan hen nu helpen hun weg te vinden in deze thuissituatie zonder zichzelf te verliezen en ook te verzanden in eenzelfde gevoelspatroon als hun ouders? Kan het delen van ervaringen en gevoelens helpen of zijn het verdriet en de schaamte te groot? Kan het maken van kunst en het beleven ervan, of andere geinspireerde ondernemingen, ondersteuning bieden de veerkracht te vergroten?

Profielfoto van Wia van der Meer
Beschermingsbewindvoerder en budgetcoach, tevens werkgever en leidinggevende

Ik, Wia van der Meer, ben beschemringsbewindvoerder en ik beheer het geld van oa deze doelgroep/ ouders. Kan ik en zo ja hoe kan ik er voor zorgen dat het geld naar de kinderen gaat en niet naar de verslaving of de impulsen die voort kunnen komen uit de psychische problematiek?

Profielfoto van Veerle van den Hove
Eigenaar, leidinggevende, begeleider dagbesteding

In hoeverre speelt generationeel trauma een rol en hoe doorbreek je de cyclus?

Profielfoto van Peter Jan Arends
Gezinsmanager

In hoeverre wordt er ook gekeken naar de impact van andere belemmerende factoren in het gezin naast psychische en of verslavingsproblematiek van ouders of een ouder?