Vraag

3 januari 2022
Profielfoto van Arthur Nijsten
Arthur Nijsten
Ervaringsdeskundige

“Hebben scholen van het basisonderwijs de mogelijkheid om lessen met het thema Afscheid in de breedste zin van het woord ( na overlijden, bij echtscheiding, verhuizing, overstap naar het middelbaar onderwijs et cetera) in te kopen voor de groepen 6 en 7.”

Toelichting

Gezien de vele mogelijkheden van afscheid (moeten) nemen en de impact op kinderen in z'n algemeenheid is de aandacht en ondersteuning vanuit de school vaak te beperkt. Dit kan komen door o.a. het niet zichtbaar zijn van de verlieservaringen bij de kinderen, de (over)belasting van de docenten, het doorgaans ontbreken van kennis en kunde bij de docenten, het gegeven dat de mogelijkheid bestaat dat betreffende docenten ook hun eigen verlieservaring(en) niet goed hebben kunnen verwerken. De impact en gevolgen kunnen groot en langdurig worden als kinderen hier niet in begeleid worden, als er niet over gepraat wordt in de klas of daarbuiten.

Motivatie

Vanuit mijn expertise als uitvaartbegeleider, rouwbegeleider en opgeleid tot implementatiecoach Positieve Gezondheid ontwikkel ik met een collega een lesprogramma voor de groepen 7 en 8. Daarbij een workshop voor docenten. Dit alles onder de naam: Afscheid in beweging. 

Werkgebied

Wij werken zowel vanuit Limburg en Midden Nederland. De website www.afscheidinbeweging.nu is nog in ontwikkeling.

Profielfoto van Leandra Beeloo
Projectleider indicatie teams domein overstijgend indiceren in de kinderpalliatieve zorg

Beste Arthur,

Er zijn diverse rouw- en verliesbegeleiders die lotgenotengroepen aanbieden op scholen. Dus het gebeurt soms wel. Verder is er een mooi boekje: De klas neemt afscheid dat ook wordt gebruikt.

Hartelijke groet,
Leandra beeloo

Profielfoto van Pamela van Kessel
Adviseur lokaal gezondheidsbeleid

Hoi Arthur,
Veel GGD- en en JGZ (jeugdgezondheidszorg) organisaties hebben een rouw en verdrietkoffer. https://www.ncj.nl/richtlijnen/alle-richtlijnen/richtlijn/?richtlijn=6&rlpag=583
Daarnaast worden scholen overspoeld door allerlei projecten en organisaties en nu met Corona erbij is het niet de beste tijd om scholen te bevragen.
Maar neem contact op met de GGD in Limburg en vraag naar wat zij in huis hebben.
https://www.ggdlimburgnoord.nl/professionals/gezonde-school

Groetjes Pamela van Kessel
GGD Haaglanden

Profielfoto van Robin Zuidam
Voorzitter, stervens/levensbegeleider, coördinator

Dag Arthur,

Mooie vraag! Ik lees even mee vanuit mijn perspectief van Stichting Het Bezinningshuis. Ik ken enkele ritueel- en stervensbegeleiders die wel eens een spreekbeurt hebben gegeven op een school, maar niets structureels. Wellicht goed om hier een goed plan over te schrijven. Mede gezien de wens vanuit de politiek om sterven en dood weer meer bespreekbaar te maken. In die zin kunnen we niet vroeg genoeg beginnen en ook juist VAN de kinderen leren, omdat ze er vaak nog zo puur mee omgaan. Ik denk graag mee!
Robin Zuidam

Profielfoto van Cornelie Bierens de Haan
Coach en Counselor

Beste Arthur,
Een erg belangrijk initiatief. Wat betreft scholen weet ik het niet, in verschillende IPSO inloophuizen zijn er speciaal kind- en jeugdgroepen voor hen wiens ouders of gezinslid zijn overleden aan kanker.
Riet Fiddelaars met 'In de wolken' is een fenomeen op dit gebied.
Groet Cornelie

Profielfoto van Hisko Baas
Hisko Baas
Vrijwilliger

Hallo Arthur,

elke school heeft een eigen budget. Het zal van de school afhangen

hoe ze het geld willen besteden. De inspecteur basisonderwijs zal ook

een mening hebben. Ga googlen voor meer informatie.

met vriendelijke groet, Hisko Baas

Profielfoto van Hetty Koenraads
Psychiatrisch Maatschappelijk Werker / Equine Assisted Therapist

Wat een mooi initiatief. Is de vraag die je stelt Arthur - of scholen hier budget voor hebben om van dit aanbod gebruik te maken?

Profielfoto van Giljam Lokerse
Partner

Hallo Arthur,

AanZ, Wilma Remeijsen is hier actief mee bezig in de zorgwereld. Zij verzorgt workshops. Ik weet dat zij dit ook in andere sectoren wil ontwikkelen. Wellicht handig om contact met haar te hebben? Haar gegevens email wilma@aanz.biz, telefoon 0625292359 en website www.aanz.biz
Wellicht kunnen jullie samen werken .

Profielfoto van Annemarie Tel
Directeur

Hai Arthur,

Toevallig met dezelfde materie bezig. Ik kwam op:
https://www.totzover.nl/

Groetjes,
Annemarie
www.fudensani.nl