Veiligheid in gezinnen Videosessies (archief)

Videosessie
Voor: professionals in de wijkteams, de jeugdhulpverleners en bijvoorbeeld praktijkondersteuners huisarts (POH)
Tijdstip: Deelname gesloten
Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Gespreksvoering - Hoe ga je vanuit de samenwerking het gesprek aan met opvoeders over zorgen?"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

1
0
0

Op donderdag 30 juni van 16.00 – 17.00 organiseert Augeo Foundation een webinar over gespreksvoering.

Dit webinar is bedoeld voor professionals die in hun werk regelmatig het gesprek aangaan met ouders wanneer er zorgen zijn over de veiligheid in het gezin. Denk hierbij aan professionals in de wijkteams, de jeugdhulpverleners en bijvoorbeeld praktijkondersteuners huisarts (POH).

Jeanine van Leeuwen geeft dit webinar. Ze heeft 14 jaar ervaring in de jeugdhulpverlening en geeft tegenwoordig trainingen en workshops. Ze gaat in op hoe je vanuit de samenwerking met ouders met hen in gesprek gaat over de veiligheid in het gezin. Hoe blijf je naast ouders staan en ben je duidelijk over de veiligheid van alle gezinsleden? Hoe kan je vanuit die samenwerking ouders motiveren tot het zetten van stappen, het werken aan verandering zodat het voor iedereen weer veilig wordt thuis. Ze gaat daarbij verder in op het oplossingsgericht werken en vragen stellen. 

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Communicatie-expert
Videosessie
Webinar door trainer Erna Vinke - bedoeld voor professionals die niet dagelijks deze lastige gesprekken voeren
Tijdstip: Deelname gesloten
Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Hoe ga je het gesprek aan met ouders over je zorgen?"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

1
0
0

Wanneer je je zorgen maakt over een kind vanwege een vermoeden van een onveilige thuissituatie, is het belangrijk dat je dit met ouders bespreekt. Je wilt als professional een ouder niet veroordelen of beschuldigen maar juist naast hem of haar blijven staan. Dat is makkelijk gezegd, maar haar hoe doe je dat in de praktijk? Hoe breng je je zorgen onder woorden? Wat helpt om duidelijk te zijn over je zorgen maar tegelijk naast ouders te blijven staan? Hoe kan je werken aan vertrouwen bij ouders voor wie dit door hun eigen ervaring niet altijd meer vanzelfsprekend is?

In een interactief webinar behandelt trainer Erna Vinke dit onderwerp dat hoort bij stap 3 van de Meldcode. Ze focust op het aansluiten bij ouders zonder oordeel en geeft veel praktische tips. 

Belangrijk: dit webinar is met name bedoeld voor professionals die niet dagelijks in gesprek zijn met ouders over zorgen. Denk daarbij aan professionals in het onderwijs, de kinderopvang, de zorg en bij de gemeente.

Erna Vinke is eigenaar van trainings- en adviesbureau TACTiV. Ze geeft trainingen over de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld aan professionals en vrijwilligers die met kinderen, jongeren en volwassenen werken.

 

Tot 1 juli kun je via deze link het webinar terugkijken: https://vimeo.com/710289430/3bfbb367cb

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Communicatie-expert

Tip!

Ben jij al lid van jouw sector-groep?

Binnen het channel Veiligheid en gezinnen zijn er vier Groepen voor specifieke sectoren (zie tab ‘Groepen’): voor professionals in wijkteams/sociaal domein, de kinderopvang, het onderwijs en de zorg. Binnen die groepen vind je extra informatie die voor die specifieke doelgroep relevant is en kun je ervaringen uitwisselen met vakgenoten in jouw sector. Werk je als professional in een sector van één van die groepen? Meld je dan aan voor die groep, dan mis je niks.

Videosessie
Dilemma's en belemmeringen bij het gebruik van de meldcode: hoe ga je er mee om?
Tijdstip: Deelname gesloten
Geef ons feedback

Wat vond je van de online sessie "Start-webinar Toepassen van de meldcode voor wijkteamprofessionals"?

Rate deze online sessie en geef ons feedback! We verwerken het voor de volgende keer.

9
1
3

Dit webinar is onderdeel van de Wijkteam-community Aanpak Kindermishandeling en Huiselijk geweld. (zie bij 'Groepen')

Het onderwerp van de maand juni is 'Meldcode opfrissen'. Tijdens het start-webinar leggen we kort uit wat je kan verwachten van de Wijkteam-community. Vervolgens vertellen de  professionals Marin, Tjeerd en Rindert van het wijkteam WIJ Groningen welke situaties zij tegenkomen, en vooral hoe zij hier mee omgaan.

Of je nu werkt bij de toegang in de gemeente of bij een lokaal team, je komt ongetwijfeld in aanraking met veel zorgelijke situaties van kinderen en volwassenen. Situaties waarbij je kunt denken: ’Dat arme kind, zo afgesnauwd worden’, of ‘ Je zou maar met zo’n agressieve man een relatie hebben’, of ‘ Die vrouw kan de opvoeding volgens mij niet goed aan’.

Meld je snel aan voor het webinar op dinsdag 22 juni van 16.00-17.00 uur via de gele button ‘Ik ben er bij’.

Je weet dat je moet werken met de meldcode. Maar hoe kom je nou van je zorgelijke waarnemingen naar de stappen van de meldcode? En hoe zorg je dat alle medewerkers van het team de meldcode op hun netvlies hebben? De professionals van WIJ Groningen vertellen hoe zij de stappen van de meldcode integreren in hun dagelijkse werk en wat dit oplevert. Ook vertellen ze hoe ze samenwerken met Veilig Thuis. Hoe gaan zij om met belemmeringen en twijfels als: 'Ik weet het niet zeker, is het wel mijn taak hen hierop aan te spreken? Wat als ze boos worden? Ze hebben me net in vertrouwen genomen' etc. Hoe krijg je meer grip op je onderbuikgevoel dat er iets niet goed is, wanneer bespreek je het met collega’s en hoe breng je jouw waarnemingen onder woorden naar betrokkenen?

Na dit webinar zul je met meer zelfvertrouwen stappen kunnen zetten wanneer je je zorgen maakt om een kind of volwassene die mogelijk te maken heeft met geweld of verwaarlozing. Natuurlijk kun je zelf al je vragen stellen tijdens het start-webinar.

Heb je het webinar gemist? Je kunt het terugkijken in de groep Wijk-teamcommunity, bij de videosessie. (je kunt je aanmelden voor deze groep, als je dat nog niet had gedaan. Klik hiervoor op de knop Groepen hierboven).

Deelname gesloten

De conference beheerder is:

Directeur Augeo Academy

Tip!

WEBINAR TERUGKIJKEN

 

Heb je het webinar gemist? Je kan het terugkijken op de groepspagina van de Wijkteam-community.