Tijdlijn Veiligheid in gezinnen [Augeo Foundation]

Edith Geurts heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Ditte van Haalen

Bestaansonzekerheid in de eerste 1000 dagen

De eerste 1000 dagen van een kind is een belangrijke levensfase, waarin het fundament wordt gelegd waar een kind de rest van het leven op verder bouwt. Bestaansonzekerheid in deze periode kan veel invloed hebben op deze periode. De gemeente Amsterdam besteed daarom extra aandacht aan bestaansonzekerheid in de eerste 1000 dagen. Op deze infographic lees je daar meer over.
https://www.ggd.amsterdam.nl/gezonde-kansrijke-start-amsterdam/bestaansonzekerheid-eerste-1000-dagen/

In de nieuwe editie van nieuwe Augeo magazine, die uitkomt op 25 juni, vertelt Linda Leijdekker, adviseur bij de gemeente Amsterdam, meer over het belang van bestaanszekerheid in deze periode. We delen alvast graag deze preview met je!

Meld je ook aan voor het webinar op dit channel 'Veiligheid in gezinnen' op 25 juni, waarin Linda nog meer vertelt over dit onderwerp.

Lorette Van der Werf heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Ditte van Haalen

Signaleren in de JGZ

Hoe kan je kindermishandeling signaleren bij jonge kinderen? Als professional in de jeugdgezondheidszorg zie je kinderen vanaf babyleeftijd regelmatig en speel je dus een sleutelrol in vroegsignalering. Uit onderzoek blijkt dat signaleringsinstrumenten door een groot deel van de jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen nog niet worden gebruikt. En dat een deel van deze professionals te afwachtend is met het in kaart brengen van risicofactoren. Ook zouden ze graag meer bijscholing willen krijgen over het signaleren van niet-medische risicofactoren.
Lees hier meer over in de rapportage 'Drijfveren, obstakels en kansrijke aanknopingspunten bij het signaleren van kwetsbare gezinnen.'

In Augeo magazine lees je meer over drie gespreksmethodieken waar onderzoeker Claudia van der Put onderzoek naar deed én een aanvulling op ontwikkelde.
https://www.augeomagazine.nl/vakmanschap/interview-vroegsignalering-in-de-jgz

P.S. Heb je je al aangemeld voor het webinar op 25 juni? Je leert er over de impact van bestaans(on)zekerheid op jonge kinderen én hoe Amsterdam dat aanpakt. Meld je aan via de pagina 'Videosessies' op dit channel.

Zora Verschuren heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Ditte van Haalen

Hoe maak je het onderwerp kindermishandeling en onveiligheid thuis bespreekbaar met jonge kinderen?

Schildje helpt professionals om dit onderwerp op een laagdrempelige manier bespreekbaar te maken met kinderen van 3-6 jaar. Zo is er bijvoorbeeld een prentenboek voor kinderen, een Schildje handpop en een troostkoffer. Kinderen ervaren door Schildje dat het niet normaal is en dat ze hierover kunnen en mogen praten. Er zijn pakketten voor groep 1 en 2 basisonderwijs en voor de kinderopvang - maar het kan ook in andere werkvelden gebruikt worden.
Bekijk hier alle tools: https://schildje.nl/schildje-tools/

Voor organisaties die scholing bij Augeo Academy afnemen is er een speciaal aanbod: zij krijgen 10% korting op de eerste bestelling van het themapakket Schildje.

Miriam Hoitink heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Annemieke Wolff

𝗪𝗲𝗯𝗶𝗻𝗮𝗿: 𝗝𝗲 𝗺𝗮𝗮𝗸𝘁 𝗷𝗲 𝘇𝗼𝗿𝗴𝗲𝗻 𝗼𝘃𝗲𝗿 𝗲𝗲𝗻 𝗸𝗶𝗻𝗱; 𝘄𝗮𝗮𝗿𝗼𝗺 𝗲𝗻 𝗵𝗼𝗲 𝘃𝗿𝗮𝗮𝗴 𝗷𝗲 𝗼𝘂𝗱𝗲𝗿𝘀 𝗻𝗮𝗮𝗿 𝗲𝗶𝗴𝗲𝗻 (𝗻𝗮𝗿𝗲) 𝗷𝗲𝘂𝗴𝗱𝗲𝗿𝘃𝗮𝗿𝗶𝗻𝗴𝗲𝗻?

Op 30 mei was de gezamenlijke videosessie van Platform Vakmanschap Jeugdprofessionals (https://vakmanschap.1sociaaldomein.nl/) en Veiligheid in gezinnen van Augeo Foundation.

Na een introductie door Ditte van Haalen ging Roely Drijfhout dieper in op de kennis op het gebied van ingrijpende jeugdervaringen.
Susann Hesseling (gedragswetenschapper bij William Schrikker) vulde dit aan met pakkende praktijkvoorbeelden.
Vervolgens gaf Tea Adema (expert in kinder-, pubers- en opvoedcoaching) (https://teaadema.nl/) veel voorbeelden en praktische tips voor professionals.

De 𝗽𝗿𝗲𝘀𝗲𝗻𝘁𝗮𝘁𝗶𝗲 𝘀𝗹𝗶𝗱𝗲𝘀 vind je hier: https://vakmanschap.1sociaaldomein.nl/?file=49167&m=1718109392&action=file.download

Interessante links naar informatie:
👉 Tijdens deze videosessie werd uitgebreid ingegaan op ‘Ingrijpende jeugdervaringen en ouderschap’ en infographics hierover kun je vinden op: https://www.augeo.nl/aces.
👉 De breinbijsluiter is een serie animaties die gaan over de ontwikkeling en werking van de hersenen in relatie tot (langdurige) stress: https://www.augeo.nl/breinbijsluiter/.
👉 Ouders zijn niet alleen opvoeders. Om hen optimaal te ondersteunen in hun opvoederschap moet je ook aandacht hebben voor hoe het met ouders zélf gaat: https://www.augeomagazine.nl/aandacht-voor-ouderschap-augeo-magazine-25/cover
👉 Deze demo-oefening geeft je een indruk van hoe je een ‘oudergesprek’ kan oefenen: https://www.augeo.nl/Demo/Demo%20mevr%20Gadema/.

Hieronder kun je de opname terugkijken.

Zora Verschuren heeft dit bericht geliked
Profielfoto van Ditte van Haalen

Onveilig opgroeien & hechting

Kinderen die onveilig opgroeien, ontwikkelen vaak een gehechtheidsprobleem. Hoe kun je daar als professional mee omgaan? Orthopedagoog en gz-psycholoog Anneke Vinke vertelt daarover in Augeo magazine.
https://www.augeomagazine.nl/interviews-vol-inzichten/anneke-vinke-hechting